Friday, 24 May 2013

BELAJAR ILMU PELABURAN HARTANAH


4 Cara Biasa Kita Dengar Untuk Dapatkan Ilmu Khususnya Ilmu Pelaburan Hartanah http://wtfprop.jomniaga.com/go/nazrin90/

Terus-terang lah saya katakan kepada anda, memang ada cara-cara biasa kita dengar boleh dapatkan ilmu ni, khususnya ilmu Pelaburan Hartanah.

Ada cara DIY yang menyusahkan, malah ada juga cara yang ‘short-cut’ dan memudahkan anda lagi untuk berjaya.

Berikut 4 cara yang dimaksudkan tersebut ...


CARA #1: Buku & Panduan eBook Berbayar

Anda boleh beli dan peruntukkan masa berjam-jam (malah boleh mencapai berbulan-bulan) lamanya untuk membaca buku-buku berkaitan kewangan & pelaburan.

Lagi pun, belajar sendiri melalu buku-buku ni pun anda memang tidak akan dapat lebih banyak lagi ilmu-ilmu lebih mendalam. Banyak lagi ‘rahsia’ terutama sekali dari segi Praktikal yang penulis buku-buku tersebut tidak dedahkan lagi


CARA #2: Seminar, bengkel & workshop

Ini adalah salah-satu sumber terbaik yang saya sarankan kepada anda. Anda memerlukan kos yang lebih sedikit berbanding buku. Tapi ianya boleh membantu anda menguasai topik Pelaburan Hartanah dengan lebih cepat.

Cuma pastikan penceramah seminar tersebut adalah mereka yang benar-benar telah TERBUKTI berjaya dalam bidang Pelaburan Hartanah.

CARA #3: Internet

Dengan Internet pada masa kini, anda boleh ‘Google’ apa sahaja.

Tapi berapa lama masa anda perlukan untuk search dan belajar tentang Pelaburan Hartanah ini? Adakah ianya sumber sahih & boleh dipercayai?

Hati-hati, jangan sampai anda naik pening belajar pasal Pelaburan Hartanah hanya dengan ‘Meng-Google’.

CARA #4: Mentor

Inilah sumber rujukan terbaik. Mentor yang benar-benar telah berjaya mampu mengalahkan segala buku, seminar malah Internet sekalipun.

Mereka ini telah melalui pengalaman sebenar dalam hidup. Pengalaman inilah yang ‘mahal’ dan tiada yang mampu menandinginya. JOM BELAJAR DENGAN MENTOR
http://wtfprop.jomniaga.com/go/nazrin90/

-Credit to WTF University- :) 

Sunday, 19 May 2013

NILAI MATAWANG SEMAKIN TERHAKIS?


Jika U.S.A sebagai kuasa besar masih meneruskan polisi "mencetak wang tanpa had" & diikuti oleh negara2 kuasa besar lain di dunia seperti China, Jepun, Korea & Eropah, "bencana kewangan & ekonomi" bakal berlaku dalam masa terdekat. Matawang kertas yang kita pegang hari ni semakin jatuh nilainya. Ubah pendekatan sedia ada. saya percaya kata2 pakar2 kewangan & ekonomi dunia. menyimpan wang kertas sebanyak mungkin adalah tindakan yang tidak munasabah yang kita mampu buat jika dalam situasi ekonomi sekarang. pindahkan sebahagian besar tunai kepada "asset" yang "tangible", lebih kukuh nilai, pemegang kuasa beli yang kuat & menjana aliran tunai yang baik; EMAS & PERAK, HARTANAH. cetak sebanyak mana duit yang kita mahu sekarang daripada perniagaan & pekerjaan, dan pindahkan sebahagian pendapatan kepada "asset" jenis ini. apa yang penting, sentiasa belajar. bukan emas & perak serta hartanah yang membuatkan kita kaya, tetapi ilmu pengetahuan yang tepat, tindakan besar yang tepat, masa yang tepat. masa yang tepat adalah SEKARANG!



Great Value Holding Power!
Perak (Silver) Master Ikram Adi: pelaburan perak fizikal & Master Daniel Foo silver investment
Emas (Gold) Master Syukor Hashim pelaburan emas

Massive Cash Flow!
Hartanah (Real Estate) Master Faizul Ridzuan  & Saufi Karim: WTF? Master Hartanah?

Monday, 13 May 2013

SEMINAR SARJANA HARTANAH 7 HARI WTF?

Saya sangat teruja dalam bidang hartanah. Sejak saya membaca buku terbaik "Rich Dad Poor Dad" penulisnya Robert T. Kiyosaki, persepsi saya tentang wang dan kekayaan berubah 100%. Ia adalah antara "WHY" yang kuat. "WHY WE WANT TO BE RICH?" Saya rasa bertanggunggjawab untuk memberi kesenangan kepada ibubapa apabila mereka telah bersara. Anda tahu apa makna bersara? Bagi pesara kerajaan, separuh gaji dan bagi pesara swasta, tiada gaji.  Tetapi kos hidup meningkat. Check mate!

Saya sangat yakin, majoriti ahli perniagaan atau korporat memiliki beberapa hartanah. Ia adalah antara senjata yang berkuasa untuk menjana pendapatan pasif. Dua kategori pendapatan; aktif (kita perlu bekerja keras untuk menjana pendapatan, jika berhenti, tiada pendapatan) dan pasif (kita perlu bekerja keras SEKALI pada peringkat AWAL, kemudian kita boleh pilih untuk bekerja atau tidak, pendapatan masuk BERKALI-KALI dan semakin BANYAK). Indahnya konsep pendapatan pasif :)

Saya suka untuk bagi peringatan. Saya lalui banyak liku-liku dan kesusahan untuk melalui jalan ke arah kejayaan. Sehinggalah saya terjumpa suatu permata, emas, perak yang sangat berharga. Kita semua tidak perlu lalui semua itu, tetapi untuk berjaya, dan orang-orang yang telah berjaya, pasti akan diuji dengan kegagalan. Apa yang seronok belajar daripada mentor atau orang-orang yang telah berjaya, anda dapat mengelak kesilapan dan seterusnya lebih cepat berjaya, jika anda YAKIN anda boleh "VISUALIZE" kejayaan dalam minda.

Jom kita belajar secara LIVE melalui SARJANA HARTANAH WTF dengan pakar dan orang yang telah berjaya dan menjana RATUSAN RIBU RINGGIT dalam bidang hartanah sahaja. http://wtfprop.jomniaga.com/go/nazrin90/




Sebelum tu, siapa yang akan menjadi speaker dan mentor utama kita? Hebat sangatkah saudara Faizul Ridzuan sehingga ingin menawarkan kursus SARJANA HARTANAH WTF? Mari kita lihat serba sedikit info tentang beliau:



  • Faizul Ridzuan berasal dari Kuala Lumpur dan seorang lulusan Sains Komputer daripada universiti tempatan.
  • Ramai rakan-rakan pelabur hartanah sangka beliau adalah lulusan Matematik/Perakaunan/Kewangan, sedangkan beliau benci angka-angka besar ketika di sekolah dahulu.
  • Berasal dari keluarga berpendapatan rendah, dan tiada harta pusaka atau warisan sehingga kini.
  • Beliau juga bukanlah seorang usahawan sepenuh masa yang memiliki pendapatan yang melimpah-ruah, dan masih lagi bekerja makan gaji 9 pagi-5 petang sehingga kini.
  • Beliau memulakan pelaburan hartanah sejak dari tahun 2006, dengan berbekalkan hanya RM2000 dalam simpanan.
  • Pada tahun 2011, ketika usia beliau 29 tahun, beliau telah berjaya membeli 23 buah rumah dengan jumlah aset sebanyak RM5 juta. 

 Speaker dan mentor kedua ialah Saufi Karim:

  • Saufi Karim atau lebih dikenali sebagai SK merupakan Pelopor Nombor #1 Malaysia dalam bidang Pelaburan Hartanah TANPA mengeluarkan modal walau 1 sen pun!
  • Juga merupakan blogger aktif dalam bidang Pelaburan Hartanah di www.SaufiKarim.com. Pelbagai tips dan panduan secara percuma mengenai Pelaburan Hartanah tanpa modal boleh anda dapatinya di sana.
  • Setakat tahun 2012, selama lebih kurang 3 tahun berkecimpung dalam bidang hartanah berjaya mengumpul Net Worth (Nilai Bersih) RM500,000 TANPA mengeluarkan sebarang modal pun!
  • SK akan menjadi host utama di dalam program 7 hari seminar ini 

                         HARI PERTAMA: Asas Pelaburan Hartanah Yang Kukuh
                                                       (Putrajaya, 22 Jun 2013)


Apa yang kita akan dapat daripada program master hartanah "intensif" beliau:


  • Satu-satu program komprehensif intensif seminar 7 hari ilmu Pelaburan Hartanah yang dikendalikan oleh Saufi Karim, Pakar Pelaburan Hartanah Tanpa Modal (PHTM) dan juga Faizul Rahim, penulis buku terkenal “WTF? - 23 Properties by 30”
  • Pelajari bagaimana anda boleh membeli hartanah pada harga 10%-30% di bawah harga pasaran (market value)
  • Ketahui dengan lebih mendalam kaedah anda mampu beli hartanah tanpa modal atau menggunakan modal yang sangat sedikit
  • Pembongkaran bagaimana untuk anda sentiasa berterusan mendapatkan pinjaman walaupun anda sudah memiliki beberapa buah hartanah
  • Teknik powerful untuk mendapatkan loan sebanyak 90% jika anda memiliki dengan lebih daripada 3 buah hartanah
  • Rahsia untuk anda membeli rumah walaupun anda sudah blacklisted!
  • Dan banyak lagi perkongsian dan pembongkaran lain yang bermanfaat untuk anda mulakan Pelaburan Hartanah gaya bagaikan DonaldTrump!


    Kursus SARJANA HARTANAH WTF ini berbentuk PJJ (Pengajian Jarak Jauh). Dua hari di Putrajaya dan lima hari selebihnya adalah kuliah "online" & "live". Ia adalah kelebihan untuk pelabur, pelajar universiti, dan pekerja yang sibuk dan hanya mampu luangkan masa yang terhad untuk seminggu kursus di dewan kuliah. http://wtfprop.jomniaga.com/go/nazrin90/



    Kenapa Faizul nak buat program ni? Sila tonton PREVIEW ni.



    HARI Kedua: Kuasai Mencari Maklumat & Peluang Pelaburan
    (Online, 23 Jun 2013)

    HARI KETIGA: Pembiayaan Hartanah Anda
    (Online, 24 Jun 2013)
    HARI KEEMPAT: Undang-Undang
    (Online, 25 Jun 2013)

    HARI KELIMA: Kuasai Ilmu Sewaan & Penyewaan Gaya Faizul Ridzuan
    (Online, 26 Jun 2013)

    HARI KEENAM: APE - Senjata Sulit Faizul Ridzuan Dalam Pelaburan Hartanah
    (Online, 27 Jun 2013)

    HARI KETUJUH: Rumusan - Analisa Hartanah Berpotensi dan Temuramah Bersama Pelabur OTAI!
    (Putrajaya, 30 Jun 2013) 


     http://www.youtube.com/watch?v=wEWM33TnxrY

    Saya sangat yakin dengan kursus SARJANA HARTANAH WTF, bersama speaker dan mentor Faizul Ridzuan dan Saufi Karim yang juga sebagai penganjur bersama. Saya pernah bersusah payah datang dari utara hanya untuk berjumpa dan meluangkan masa berbincang dan belajar ilmu hartanah daripada mereka. Apa yang penting dan utama bagi mereka bukan lagi berapa banyak wang yang diperoleh, tetapi membantu anak bangsa berjaya dan kaya dalam perniagaan dan pelaburan, terutamanya dalam bidang hartanah. Baiklah. Saya sudah tidak sabar untuk belajar. Jumpa anda di sana ya! :) Untuk pendaftaran, sila klik sini http://wtfprop.jomniaga.com/go/nazrin90/







Friday, 15 March 2013

WHY I WANT TO BE RICH



I have a few friends on social network Facebook, very often or occasionally travelling around the world in a year. Jealous always come through my heart, every time I see their picture on vacations. There are very beautiful scenery in European, Asia, USA, Africa and New Zealand. This touched my emotion, when could I get over such places? Feeling relax and walking down the streets in the other countries. I’m from Malaysia, the hot and humid country in heart of Earth’s equator. I want to feel such cold and snowy and blooming flowers during spring. The clean, blue ocean and river. No pollution, or less. Can I have vacations around the world without money? Credit card? Soon we need money to pay debts too.

            Poverty is now happening all around the world. Look like it will be never ending story. Deep in my heart, feel pity of them. I can’t afford to help them. People say money and power both the root of evil. I agree sometimes, but not all the time. We need money and power to change the better world. Can money solve the poor’s problem? Mostly yes, in one condition. They have the “financial intelligence”. Without the financial intelligence, even the one million dollars down from the sky into them, gone by blink of an eye.

            By knowing the answer that money can solve the poor’s problem, and mostly bring to the “happiness”, that is a strong “Why” I want to be rich! I want to improve the standard of living for myself, my family, and humanities. I realize that by giving people “fish”, they won’t change. I want to teach people “fishing” so they will more appreciate what they earned. This is also “why” I write this book. “Why” you want to be rich?

            Different people will come with different answers. I asked one of my close friends, “why you want to be rich?” he said, “I’m tired of being broke, I have to pay more bills and debts, spends for food and other, day to day”. Some other religious people respond, they want to be rich, because they want to help the poor in term of donating money, build homes, feed them and bring them closer to religious way of life. Being rich and flooded with money or luxurious lifestyle is not the reasons why some people want to be rich, but they want to bring more happiness to the communities, the world filled with peace.

           As you know, nowadays, the cost of living becomes higher. What you can buy with $100 in the last 10 to 20 years, you can’t buy with the same quantities today. This is called inflation. The economy isn’t filled with money, but with debt. More people spend what they can’t afford. Governments and world banks are printing more money, just to save the economy. The citizens have to pay more taxes for government to absorb the financial crisis. The rich becomes richer, the middle class and poor struggling to survive. The rich know how to print and steal the money – legally. While the middle class and poor people just “go to school, get good grade and good job, work hard, save money and invest for a long-term in mutual fund and retirement plan”. When the economic crashed, all their money will be wiped out!

                        The question “why I want to be rich” is not enough. We must know “what I’m going to do to be rich?” Many of us have strong “why” but when come to “what”, we often lost. Even if we know and do the action that has been planned, suddenly the plan failed due to lack of knowledge and skill, we give up. The “why” must be followed with “what”. The most important part is “how do we do it?” Whatever reasons you have to be rich, keep them secure. Write on the paper. So you can always see. This is the “sun” and the “moon” which will bright your day and night.


Sunday, 10 February 2013

7 Tips Untuk Meningkatkan Trafik Sebanyak 300% ke Laman Blog Anda

 Hari ini saya lari topik sekejap. Memandangkan saya juga berkecimpung dalam perkongsian ilmu melalui kaedah "blogging", saya rasa berbesar hati untuk menyampaikan berita baik kepada anda. Harap ia dapat memberi seribu atau "infinity" kebaikan, mana tahu boleh menjana pendapatan sampingan di samping hobi suka-suki :)



Adakah anda ada laman blog?

Adakah anda mempunyai trafik?

Adakah anda tahu bagaimana untuk membina trafik ke laman blog anda?

Terdapat tujuh kaedah yang terbukti untuk membina pembaca setia untuk blog
anda.

Semuanya bermula dengan menentukan tujuan atau matlamat, blog anda.

Kemudian, selepas anda mempunyai blog yang menambah nilai hidup manusia,
anda perlu mendapatkan seberapa ramai mungkin pelawat (trafik) ke blog anda
untuk menentukan kejayaan blog tersebut.

Berikut adalah tujuh tips untuk membantu anda membina pembaca setia untuk
blog anda:

Petua # 1: Menyediakan kandungan yang berkualiti (Quality Content)

Apakah kandungan yang berkualiti?

Kualiti kandungan blog anda secara langsung berkaitan dengan sejauh mana
anda telah mengenalpasti pembaca ideal anda.

Contohnya, adakah pembaca blog anda golongan pelabur hartanah muda?

Teknik penulisan blog anda akan berbeza dengan blogger

yang menulis untuk pembaca blog gossip artis.

Penulis blog yang berjaya hendaklah memenuhi citarasa,
minat dan isu-isu terkini yang berkaitan dengan pembaca ideal anda.

Jika anda membuat blogpost yang mereka suka dan ingin kembali ke blog anda
untuk membaca,
anda mempunyai kandungan yang berkualiti.

Perkara kedua ialah untuk mengekalkan topik yang sama kepada penonton anda
dan gaya bahasa blog anda.

Jika orang membaca blog anda, ia adalah kerana mereka suka topik anda dan
gaya bahasa anda.

Cuba untuk tidak menyimpang dari topik yang biasa anda gunakan dan kekalkan
gaya bahasa anda.

Jadi, pembaca blog anda akan datang kembali ke blog anda dan mengharapkan
anda memberikan kandungan yang berkualiti untuk

tatapan mereka.


Tip # 2: Post di Blog dengan kerap

Jika anda tidak mengemaskini blog anda dengan kearp, pembaca blog akan
berpindah ke blog lain.

Terdapat terlalu banyak blog di luar sana bersaing untuk perhatian pembaca.

Pembaca blog akan pergi di mana mereka boleh mendapatkan info yang mereka
mahu.

Blog yang berjaya memerlukan komitmen masa anda.

Apabila anda memulakan blog dan ingin untuk menangkap penonton, anda perlu
bersedia untuk menulis blog post setiap hari.

Dengan cara ini, pembaca blog anda pun akan datang ke blog anda setiap hari,
macam penagih yang ketagihan info.

Ini bermakna anda juga harus cuba untuk pos pada masa yang sama setiap hari,
contohnya pada pukul 9 pagi.

Pembaca anda akan membiasakan diri dengan jadual anda dan memeriksa blog
anda pada masa yang sesuai.
Yang penting, anda konsisten dengan jadual blog posting anda.

HINT: Ramai orang baca blog masa waktu kerja. Jadi, kalau post pukul 9 pagi
secara konsisten, blog anda mungkin akan jadi

antara website pertama yang mereka buka apabila sampai di pejabat. :)

Oleh kerana anda kini mempunyai kandungan yang berkualiti dan jadual tetap
posting, sudah tiba masanya untuk memandu trafik ke blog anda.

Teknik word-of-mouth atau viral marketing akan berlaku secara automatik
apabila anda ada kandungan yang berkualiti dan jadual posting yang tetap.

Apa itu word-of-mouth? Maksudnya, pembaca blog anda akan memberitahu pada
rakan-rakan mereka tentang blog anda, menyebabkan pembaca blog anda
bertambah dari hari ke hari.

Baiklah..itu sahaja 2 tips untuk anda pada hari ini. Nantikan 5 tips lagi
esok ya. Tungguu~

Nak tahu bagaimana Bagaimana kisah seorang Newbie Yang Tidak Dikenali
Bertukar Daripada Penulis Blog Biasa-Biasa Sahaja Kepada Selebriti Pakar
Yang Kaya Dan Berjaya dalam masa 8 bulan sahaja?

Segala rahsia beliau akan terbongkar di sini: BlogToCEO

Tuesday, 29 January 2013

Property VS Other Investments


*Indicator:
a)Simpanan Tetap : Fixed Deposit/Savings/Current Account = Potential Return 3% per annum, Risk 2
b)Pelaburan Insuran : Endowment Policies = Potential Return 2-4% p.a, Risk 3
c)Ekuiti : Equity Funds = Potential Return 6% p.a, Risk 5
d)Saham : Stock Market = Potential Return 8- 10% or above p.a, Risk 6-7
e)Bond = Potential Return 10% or above p.a, Risk 8
f) Pelaburan Hartanah : PROPERTY = Potential Return 9-10% or above p.a, Risk 5-6

In the financial or investment world, there is NO SUCH THING as the "perfect" investment. Each of them has pros and cons. The three major factors used to evaluate any type of investments usually found in textbooks as follow:

1. Returns : Expected Returns must be powerful, greater than 10% to 15% per annum

2. Stability : As low volatility or fluctuation as possible in the current price or market value of the investment and in the annual returns or yields. This factor will indicate how risky the investment is.

3. Liquidity : How fast it takes to convert to cash either by selling or refinancing

Besides above three points, other important factors not found in any textbooks that you must consider to suit your Unique Investment Profile are:

4. Leverage : Opportunity to use other people's money or banker's money (OPM)? This is how the rich get richer.

5.Expenses or Cost at the point of :
   a) Entry or Purchase
   b) Exit or Sale of the investment

6.Capital Gain Taxes : if there are any, on the disposal of the investment.

7. Annual Operating Cost : such as Income taxes, other expenses (e.g. Quit Rent, Assessment), Interest Cost, Repairs, Management Fees, etc.

8. Time : taken for transaction to be completed, at point of purchase and sale.

9. Stress or "Headaches" : involving in maintaining and up-keeping the investment.

10. Maintenance or Proper Records for Bookkeeping purpose : if there are tax issues involved.

11. One Time Effort : possibilities that you only need to work once, after that your investment work for you (money work hardly for you, not you work hard for money!)

12. Impact of Mistakes : What will be the impact to the investor if mistake is made? Small or Big?

13. Market Efficiency : Are price of investment freely and easily known to everyone?

14. Investment horizon : Any minimum period the investment best to be kept?

There are many other investment that give very awesome Potential Returns such as Forex, Options, Futures, Commodities etc. In my part, i like commodities like Gold, Silver. As financial guru Robert Kiyosaki did. Same as Real Estate/Properties. This investment give both capital gains/appreciation and cashflow. Fantastic!

Credit to Malaysian Property & Stock investment guru, Milan Doshi and also Saufi Karim for this articles source. For more info to beginner in property, you must see this Pelaburan Hartanah Tanpa Modal

Saturday, 26 January 2013

(PENTING!)Kurangkan Risiko Kegagalan: ilmu dan kemahiran

Ada pepatah mengatakan dahulu, "Membaca itu jambatan ilmu". Dalam agama Islam juga ayat pertama yang diturunkan ialah "Bacalah". Jika pada zaman persekolahan saya dahulu, ada anugerah pada pelajar yang tercatat rekodnya membaca banyak buku di perpustakaan. Tapi sayangnya, saya adalah orang yang malas membaca... (jika bahan bacaan tersebut tidak dapat memberi sesuatu pengetahuan atau skill untuk menjana lebih banyak wang) :).

Pencapaian akademik saya semasa di sekolah dan kolej agak sederhana. Ada masa "mood" rajin dan minat, gred melambung tinggi. Bila tiba masa tragedi malas dan tidak minat, gred jatuh paras kritikal ICU. Subjek yang berkisar dengan minat saya ialah pelaburan dan perniagaan. Kadangkala kursus ini mensyaratkan untuk pelajar mengambil subjek statistik, matematik, akaun dan sebagainya (pening). Walaupun sesuatu perniagaan itu memerlukan akaun dan kira-kira, saya hanya berminat pada asasnya sahaja (mungkin yang selebihnya akan  diserahkan pada akauntan saya untuk menguruskannya).

Untuk menjadi kaya dan berjaya, kebanyakan orang tidak memerlukan keputusan yang cemerlang di segi akademik. (tapi perlu juga untuk mendapatkan biasiswa dan dapat diskaun daripada pihak penaja untuk bayaran balik nanti). Apa yang kita perlukan yang utama ialah "Ilmu". Bukankah akademik itu juga ilmu? Ya. Salah satu daripada cabang ilmu. Malangnya apa yang saya dan orang-orang lain juga perhatikan, pensyarah yang mengajar subjek keusahawanan tidak semuanya usahawan sebenar. "They are just book and exam-oriented entrepreneurship subject. In fact most of them have been trained to be an employee, not employer".

"Ilmu" yang saya maksudkan ialah "real-life experience/practical". Seorang penulis buku akademik mungkin tidak sama dengan usahawan berjaya yang menulis buku. Jalan cerita dan strategi adalah sangat berlainan. Kita mestilah luaskan konsep belajar tidak hanya di dalam kelas dan pembacaan sahaja. Melihat, mendengar dan merasa daripada pengalaman turun ke lapangan. Jika kita malas membaca, pelajaran di medan lapangan ini adalah alternatif yang baik.

Cara saya belajar adalah melalui pembacaan buku yang berkisah daripada pengalaman orang lain. Saya tidak sanggup buat teknik "trial & error" yang memakan masa yang panjang, wang modal yang pasti akan habis begitu banyak dan tenaga yang begitu memenatkan. Anda tahu kenapa? Sebab saya pernah melaluinya. Ini bukanlah suatu cara yang sesuai dengan saya dan saya rasa kita semua tidak mahu mengalaminya. Oleh itu, teknik bijak saya yang terbaru ialah, "Invest in time, money and energy first towards KNOWLEGE and SKILLS". Saya tidak akan rasa rugi membeli banyak buku-buku yang berkualiti dan menghadiri seminar daripada penulis dan penceramah yang betul-betul terbukti kejayaannya. Bukan cakap-cakap kosong.

Setelah sekian lama belajar dan mengalami serba sedikit dalam perniagaan, akhirnya saya faham satu konsep yang sangat hebat iaitu "LEVERAGE". Apakah "leverage"? Secara mudah faham tanpa definisi teknikal kewangan, akaun dan sebagainya, "leverage" ialah "the ability to work more with less" atau "work less, earn more". Buat kerja sedikit tapi hasil banyak. Jika anda perasan anda buat kerja banyak tapi hasil sedikit, kemungkinan anda berada dalam "leverage" orang lain. Bermaksud, jika anda pekerja, majikan akan menggunakan anda semaksima mungkin untuk menjana pendapatan syarikat di tahap tertinggi. Geram kan? Sebab itu saya sukakan keusahawanan. Kita ada kuasa untuk mengawal. Pekerja tidak ada kuasa yang besar untuk buat keputusan, walaupun untuk diri sendiri, apa lagi syarikat yang dia kerja selama ini.


P/S: "Invest in knowledge first before you invest in business etc" :)
There was an error in this gadget